Ekonomi

Kulüplerin astronomik transferlerdeki vergi hilesi

Milyonlarca kişi heyecanla, heyecanla ve şampiyonluk umuduyla takımlarını izlerken işin sponsorluk tarafında ise pek konuşulmayan farklı durumlar yaşanıyor. Sponsorluk kulüpler için çok büyük ve vazgeçilmez bir gelir kaynağıdır. Taraftarlarda heyecan ve memnuniyet yaratan birçok transferin sponsor desteğiyle yapıldığı bilinen bir gerçek.

Bilinmeyen ise sponsorların bu katkıların önemli bir kısmını devlete ödemek zorunda oldukları kurumlar vergisinden kestikleri. Kurumlar vergisi indiriminden sadece transferlerde değil, sporcu ve antrenörlere ödenen zafer ikramiyelerinde de yararlanılabiliyor. Sponsor firmaların futbolda yaptığı harcamaların yarısı, basketbol, ​​voleybol gibi amatör sayılan diğer tüm branşlarda ise tamamı vergi indirimi kapsamındadır.

Vergi Uzmanı Mahmut Aydoğmuş, devletin kasasına vergi olarak girebilecek milyonlarca liradan vazgeçilmesinin kamu vicdanını yaraladığını belirterek, sponsorluk uygulamasında değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.

OYUNCU TRANSFERLERİNDE MİLYONLAR HAVADA UÇUYOR…

Kurumlar Vergisi Kanunu (KVK) ve Gelir Vergisi Kanunu’nda (Gelir Vergisi Kanunu) sponsorluk giderlerine ilişkin düzenleme hakkında bilgi veren Vergi Uzmanı ve Özay Mali Danışmanlık Kurucu Ortağı Mahmut Aydoğmuş, vergi mükelleflerinin sponsorluk giderlerinin meslek dallarında yüzde 50, meslek dallarında ise yüzde 50 olduğunu söyledi. Amatör branşlarda yüzde Hepsini vergi matrahından indirim olarak dikkate alabileceklerini söyledi.

Ülkemizde kulüplerin geldiği nokta ve elde edilen başarılar dikkate alındığında basketbol ve voleybolun amatör branş olarak kabul edilmesi dikkat çeken ilginç bir detaydır.

Mahmut Aydoğmuş, beyana dayalı düzenlemede sponsorluk harcamalarının kapsam ve çerçevesinin şu şekilde çizildiğini belirtti:

*Resmi spor organizasyonları için saha, salon veya tesis kiralama ücretleri,

*Sporcuların iaşe, yol ve konaklama giderleri,

*Spor malzemeleri ücreti,

* Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce uygun görülen spor tesisleri için birebir ve nakit harcamalar,

*Sporcuların transferini sağlamak amacıyla transfer ücretleri,

* Spor müsabakalarının sonuçlarına göre sporcu veya sporculara ikramiye şeklinde nakdi ve nakdi ödemeler,

Mauro Icardi’ye ödenen paranın 15 milyon lirası devletten!

Vergi Uzmanı Mahmut Aydoğmuş, Galatasaray’ın büyük ilgi gören Mauro Icardi transferini örnek göstererek sponsor giderlerinde vergi kesintisi sürecini anlattı. “Mükellefler sponsorluk gideri yaptıkları takdirde, amatör-profesyonel ayrımına göre ödedikleri doğrudan veya nakit tutarın tamamını veya yüzde 50’sini o yılki ticari kârlarından düşebilirler. Bu formda yapılan sponsorluk harcaması kapsamında yüzde 25 oranında ödemek zorunda oldukları kurumlar vergisi avantajını ya da yüzde 15-40 aralığındaki gelir vergisi avantajını ceplerine koyuyorlar.

Tebliğde yapılan açıklamada, sponsorluk harcamalarının ticari faaliyetlerden ziyade sosyal yönünün ön planda olduğu, ancak rekor transferlerle nasıl bir “sosyal fayda” yaratıldığı üzerinde durulması gereken bir konu olduğu vurgulandı. Bunu Galatasaray taraftarlarının alkış ve tezahüratlarla karşıladığı Mauro Icardi transferinden bir örnekle açıklamaya çalışalım. Galatasaray Spor Kulübü, geçen yıl PSG grubundan kiraladığı Mauro Icardi’yi bu yıl 10 milyon euro bonservis bedeliyle satın aldı. Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek, basın açıklamasında bu bedelin 4 milyon eurosunun sponsorlar tarafından karşılandığını belirtti. Dolayısıyla 30 TL kuru üzerinden hesap yaparsak bu rakam 120 milyon TL’ye tekabül ediyor. Profesyonel düzeyde kabul edildiğinden sponsorluk harcamasının yüzde 50’si dikkate alındığında ticari kârdan 60 milyon TL kesinti hakkı elde ediliyor. Yani bu kapsamda sponsor firmalar 15 milyon TL (yüzde 25 vergi oranına göre) vergi ödemiyor. O halde şu soruları sormak gerekir: Öncelikle sponsorluk harcamasının nasıl bir sosyal faydası vardır? İkincisi devletin toplayacağı vergiden vazgeçip İcardi transferine 15 milyon TL finansman sağlaması ne kadar gerçek?dedi.

ICARDI TEK ÖRNEK DEĞİL

Mauro Icardi transferinin tek bir örnek olmadığının altını çizen Aydoğmuş, transfer ücreti yüksek olan birçok sporcunun sponsorlar aracılığıyla transfer edildiğinin bilindiğini, amatör sayılan basketbolda da benzer bir durumun yaşandığını ve tüm masrafların kesildiğini ifade etti. fayda.

Oyuncu transferlerinde milyonlar havada uçarken, cömertçe dağıtılan galibiyet ikramiyelerinin de sponsorluk gideri sayıldığını kaydeden Vergi Uzmanı Mahmut Aydoğmuş, açıklamalarını şu sözlerle tamamladı:

“Özellikle spor müsabakalarının sonuçlarına göre sporculara yapılan ödemelerin sponsorluk gideri sayılması ve vergi avantajı sağlanması gerçekten inanılmaz. Düşünün, sezonun son haftası ve Fenerbahce’nin mutlaka 3 puan alması gerekiyor. Bir şirketimiz çıkıp diyor ki, “Bu maçı kazanın, bu kadar bonus bizden tüm oyunculara. Daha sonra bu tutarın yarısını yardımlarından keser. Trajikomik bir durum. Bizim vergi sistemimizde farklı olaylar görebilirsiniz ama vatandaşın omuzlarındaki vergi yükünün giderek ağırlaştığı bir ortamda sponsorların vergi yükünü hafifleten bu konunun kamu vicdanını yaralayan bir durum olduğunu düşünüyorum. “Umarım kamu yararına kullanılması gereken vergilere dayalı bu uygulamalarda değişiklik olur ve ironik durum ortadan kalkar.”

habergurpinar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu